Jedna z najlepszych jakie zrobiłam to musi być ten sos
Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 20 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
170 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
1 biała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 opakowanie suszonej natki pietruszki (15 g),
2 łyżki oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 300 g schabu w cienkich plastrach,
10 zielonych oliwek,
1 czerwona cebula,
1 garść świeżych listków szpinaku, szczawiu, radicchio i rukoli,
80 g startego sera cheddar,
2 łyżki passaty pomidorowej,
3 łyżki oleju,
sól morska, świeży pieprz
Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mascarpone, suszoną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na płycie grillowej z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos mascarpone. Skrapiamy passatą pomidorową. Całość posypujemy startym serem cheddar. Na wierzchu układamy plastry schabu, oliwki i cebulę pokrojoną w piórka. Pizzę wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu dekorujemy mixem sałat.
Najnowsze komentarze