Składniki (4 słoiki o pojemności 450 ml): 4 filety śledziowe a’la Matjas w oleju,
2 ugotowane buraki,
2 ugotowane ziemniaki,
2 ugotowane marchewki,
4 jajka ugotowane na twardo,
50 g kiełków słonecznika,
1 słoik majonezu (310 g),
sól morska, świeży pieprz
Ugotowane buraki, ugotowane w rosole marchewki oraz ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki. Jajka ścieramy na najmniejszych oczkach. Filety śledziowe myjemy i kroimy w cienkie paski. W wypolerowanych słoikach układamy osobno warstwy w kolejności: buraki, ziemniaki, śledź, marchew, jajko. Każdy z poziomów oddzielamy cienką warstwą majonezu oraz solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Na wierzchu układamy kiełki słonecznika. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Najnowsze komentarze