Miesiąc: wrzesień 2025

Śniadania, Wegetariańskie

BUŁECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KOZIM SEREM I KURKAMI

Składniki (3-4 osoby): 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g),150 g sera koziego,200 g kurek,½ pęczka natki pietruszki,1 łyżeczka masła,1 jajko,1 łyżeczka nasion czarnuszki,sól morska, świeży pieprzCiasto francuskie rozwijamy na blacie. Na połowie, równomiernie rozkładamy starty na grubych oczkach tarki ser kozi. Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle, pod koniec smażenia solimy. Dokładamy na ciasto wraz z […]

Desery, Tarty

TARTA Z BUDYNIEM I KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI

Składniki (średnica 24 cm): 1 gotowa baza do ciasta biszkoptowego,2 opakowania budyniu śmietankowego,500 ml mleka 2%,szczyty mięty do dekoracjiKarmelizowane brzoskwinie: 8 brzoskwiń Paraguayo (Ufo),100 g masła,50 g cukruBudyń rozrabiamy za pomocą rózgi, według instrukcji na opakowaniu. Lekko przestudzony równomiernie rozprowadzamy na gotowym spodzie do tarty. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy obrane ze skórki […]

Ryby i owoce morza, Święta

LIN Z SOSEM ŚMIETANOWYM I BURAKAMI HASSELBACK

Składniki (1 osoba): 1 lin (600 g),1 łyżka masła,1 cytryna,sól morska, świeży pieprzBuraki hasselback: 500 g małych buraków,3 łyżki oleju rzepakowego,3 ząbki czosnku,sól morska, świeży pieprzSos śmietanowy: 200 g kwaśnej śmietany 18%,1 duża biała cebula,1 pęczek koperku,sól morska, świeży pieprzBuraki nacinamy do ¾ głębokości. Olej rozrabiamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Za […]

Wegetariańskie, Zupy

ZUPA KURKOWA Z PUREE ZIEMNIACZANYM

Składniki (4 osoby): 600 g kurek,3 marchewki z rosołu,1 duża biała cebula,3 ząbki czosnku,1 pęczek koperku,2 łyżki masła,2 l pikantnego bulionu warzywnego,200 g gęstej śmietany 18%,1 łyżeczka kurkumy w proszku,sól morska, świeży pieprzPuree ziemniaczane: 1,4 kg ziemniaków,140 g masła,sól morskaW dużym garnku, na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy oczyszczone kurki […]

Dania mięsne, Śniadania

SANDWICH Z PIECZONĄ KARKÓWKĄ,, MOZZARELLĄ, SEREM CAMEMBERT I SOSEM MUSZTARDOWYM

Składniki (2-4 osoby): 2 kromki chleba o wymiarach 24 x 18 cm,10 plastrów pieczonej karkówki,1 kulka sera mozzarella (125 g),150 g sera camembert mild & blue,½ zielonego ogórka,2 garście rukoli,2 łyżeczki musztardy francuskiej,2 łyżeczki majonezu,50 g masła,sól morska, świeży pieprzMusztardę oraz majonez mieszamy z solą i pieprzem. Chłodzimy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na […]

Dodatki, Wegetariańskie, Weki

LECZO Z BOROWIKIAMI

Składniki (6 słoików, każdy po 0,72 l): 200 g suszonych borowików,1 kabaczek (670 g),2 zielone cukinie (540 g),1 żółta cukinia (420 g),5 pomidorów (825 g),3 czerwone papryki (680 g),2 duże białe cebule (425 g),1 główka czosnku,natka pietruszki do dekoracji,700 g passaty pomidorowej,7 łyżek oleju,10 g suszonego cząbru,2 łyżeczki słodkiej papryki,1 łyżeczka płatków chili,2 łyżeczki soli […]

Ryby i owoce morza

MAKARON Z TUŃCZYKIEM, PASTĄ CHILI, SEREM FETA I OLIWKAMI

Składniki (2 osoby): 180 g makaronu spaghetti,140 g tuńczyka w oliwie + oliwa ze słoika,180 g pasty chili z bazylią,20 zielonych oliwek,1 czerwona cebula,3 ząbki czosnku,1 pęczek bazylii,135 g sera feta,sól morska, świeży pieprzMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni, na oliwie z tuńczyka podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę […]

Dodatki, Wegetariańskie, Zupy

ZUPA KREM/SOS DO MAKARONU Z PIECZONYCH WARZYW Z SEREM BURRATA

Składniki (2-3 osoby): 5 pomidorów malinowych,2 duże czerwone papryki,2 papryczki chili,1 duża biała cebula,1,5 główki czosnku,1 kulka sera burrata (125g),6 łyżek oliwy,sól morska, świeży pieprzZ papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Pomidory, cebulę i czosnek rozkrawamy w pół. Wszystkie warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i oprószamy solą oraz […]