Składniki (4 osoby): 600 g kurek,
3 marchewki z rosołu,
1 duża biała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek koperku,
2 łyżki masła,
2 l pikantnego bulionu warzywnego,
200 g gęstej śmietany 18%,
1 łyżeczka kurkumy w proszku,
sól morska, świeży pieprz
Puree ziemniaczane: 1,4 kg ziemniaków,
140 g masła,
sól morska
W dużym garnku, na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy oczyszczone kurki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia solimy. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone w plasterki marchewki oraz kurkumę. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Odlewamy z zupy 2 łyżki wazowe wywaru i mieszamy ze śmietaną oraz posiekanym koperkiem. Wlewamy do całości. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i odparowujemy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków i łączymy za pomocą rózgi z masłem w temperaturze pokojowej. Gorące wraz z zupą wykładamy na talerze. Posypujemy koperkiem.
 
        
Najnowsze komentarze