ZUPA KREM/SOS DO MAKARONU Z PIECZONYCH WARZYW Z SEREM BURRATA

Składniki (2-3 osoby): 5 pomidorów malinowych,
2 duże czerwone papryki,
2 papryczki chili,
1 duża biała cebula,
1,5 główki czosnku,
1 kulka sera burrata (125g),
6 łyżek oliwy,
sól morska, świeży pieprz

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Pomidory, cebulę i czosnek rozkrawamy w pół. Wszystkie warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Z papryk zdejmujemy skórę. Wystudzone warzywa miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Pod koniec dodajemy kulkę sera burrata. Gdy masa będzie jednolita możemy wykorzystać ją w kuchni jako sos do makaronu lub mięsa. Możemy ją również podać jako rozgrzewającą zupę krem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *