LIN Z SOSEM ŚMIETANOWYM I BURAKAMI HASSELBACK

Składniki (1 osoba): 1 lin (600 g),
1 łyżka masła,
1 cytryna,
sól morska, świeży pieprz

Buraki hasselback: 500 g małych buraków,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 ząbki czosnku,
sól morska, świeży pieprz

Sos śmietanowy: 200 g kwaśnej śmietany 18%,
1 duża biała cebula,
1 pęczek koperku,
sól morska, świeży pieprz

Buraki nacinamy do ¾ głębokości. Olej rozrabiamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka smarujemy je dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 50 minut. Podczas pieczenia polewamy powstałym sosem. Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z połówki cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Obsmażamy na maśle z dwóch stron, po 5 minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładamy do piekarnika na 20 minut. Na tłuszczu z ryby podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki wykładamy na talerz, podajemy z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *