Składniki (2 osoby): 180 g makaronu spaghetti,
140 g tuńczyka w oliwie + oliwa ze słoika,
180 g pasty chili z bazylią,
20 zielonych oliwek,

1 czerwona cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek bazylii,
135 g sera feta,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni, na oliwie z tuńczyka podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy pastę chili oraz oliwki i smażymy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka, pokruszony ser feta oraz listki bazylii. Po kolejnych 2 minutach dodajemy odcedzony i gorący makaron. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy szczytami bazylii.
 
        
Najnowsze komentarze