Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 7 g drożdży suszonych instant,
75 ml ciepłej wody,
180 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki,
1 łyżka oliwy,
3 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryczki chili,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżeczka przyprawy „Ancho Chilli Flakes”,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 80 g startego sera cheddar,
40 g bryndzy podkarpackiej,
100 g surowego wędzonego boczku,
7 plastrów kiełbasy myśliwskiej,
15 plasterków słodkich papryk (żółtej, pomarańczowej, czerwonej),
3 pomidory koktajlowe,
1 garść rukoli
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem cheddar. Na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku i kiełbasy. Dokładamy paprykę, pomidory i bryndzę. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy listkami rukoli.
Najnowsze komentarze