Składniki (2 osoby, patelnia o średnicy 21 cm): 6 jajek klasy L,
200 g pieczarek,
3 zielone szparagi,
1 cebulka dymka + 4 gałązki szczypioru,
1 łyżka kiełków rzodkiewki,
125 g sera radamer,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka masła,
1/3 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Jajka wbijamy do miski i za pomocą rózgi roztrzepujemy z chili, solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser radamer i mieszamy. Pieczarki pokrojone w paski podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy puszczą wodę, solimy. Na patelni z metalową rączką rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim krótko plasterki cebulki dymki oraz pokrojone w krążki szparagi (główki zostawiamy do dekoracji). Na patelnię wlewamy masę jajeczną, równomiernie zatapiamy w niej podsmażone warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Po wyjęciu obsypujemy pokrojonym szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.

Najnowsze komentarze