SZAKSZUKA Z KIEŁBASĄ MYŚLIWSKĄ I SEREM FETA

Składniki (2 osoby): 1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
1 biała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek szczypiorku,
4 jajka z podwójnym żółtkiem,
2 pętka kiełbasy myśliwskiej (100 g),
140 g sera feta,
1 łyżeczka masła,
sól morska, świeży pieprz

Na patelni z metalową rączką roztapiamy masło. Podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku. W pomidorach robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser feta. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *