Składniki (1-2 osoby): 1 piada,
2 jajka,
1 awokado Hass,
2 łyżki bobu,
2 fioletowe szparagi,
80 g pieczarek mini,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka masła,
sól morska, świeży pieprz
Ostry sos cezar: 160 ml majonezu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżka sosu Sriracha,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
2 ząbki czosnku,
sok z ½ cytryny
Wszystkie składniki sosu cezar łączymy ze sobą za pomocą blendera. Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia solimy. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, kroimy w krążki (zostawiając główki w całości). Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania ulubionej konsystencji. Placek smarujemy 2 łyżkami sosu (sosu starczy na 4 porcje). Układamy na nim plasterki awokado, szparagi, bób i pieczarki. Piadę składamy w pół i podajemy.

Najnowsze komentarze