Miesiąc: luty 2024

Ryby i owoce morza, Sałatki

SAŁATA Z KAPUSTĄ KISZONĄ, OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM I WĘDZONYM PSTRĄGIEM/DUKAN

Składniki (1 osoba): 200 g wędzonego pstrąga, 3 łyżki kapusty kiszonej, 1 ogórek małosolny, 1/3 sałaty lodowej, 1/2 sałaty rzymskiej, kilka plasterków białej części pora, 1 gałązka szczypiorku, 4 pomidorki daktylowe, 4 rzodkiewki, 10 plasterków słodkich kolorowych papryk, świeży pieprz Sos jogurtowo-czosnkowy: 200 g jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 ząbki czosnku, świeży pieprz […]

Dania mięsne

WĄTRÓBKA W OTRĘBACH PSZENNYCH Z SOSEM CZOSNKOWYM/DUKAN

Składniki (2 osoby): 450 g wątroby z kurczaka, mleko do namoczenia, otręby pszenne do obtoczenia, olej do smażenia, sól morska Sos jogurtowo-czosnkowy: 200 g jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 ząbki czosnku, świeży pieprz Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i chłodzimy w lodówce. Wątróbkę namaczamy w mleku przez pół godziny. Następnie […]

Pieczywo

CHLEB DUKANA

Składniki (foremka o wymiarach 12 x 35 cm): masło do posmarowania formy, otręby do oprószenia formy Masa: 250 g chudego twarogu, 6 łyżek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, 32 łyżki otrąb owsianych, 16 łyżek otrąb pszennych, 8 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli Za pomocą miksera łączymy ze sobą […]

Dodatki, Ryby i owoce morza, Śniadania

TORTILLA OWSIANA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I JAJKIEM SADZONYM/DUKAN

Składniki (2 osoby): 150 g wędzonego łososia pacyficznego, 2 jajka, 2 łyżeczki oliwy, sól morska, świeży pieprz Tortille owsiane: 7 łyżek otrąb owsianych, 2 jajka, ¾ szklanki mleka 0,5%, 3 łyżki oleju, sól morska, świeży pieprz Za pomocą blendera łączymy ze sobą wszystkie składniki tortilli. Odstawiamy na 5 minut, aby masa zgęstniała. Tortille smażymy na […]

Dania mięsne

KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA I TWAROGU W OTRĘBACH/DUKAN

Składniki (10 sztuk): otręby pszenne do obtoczenia, olej rzepakowy do smażenia Masa: 800 g mięsa mielonego z piersi kurczaka, 250 g chudego twarogu, 3 jajka klasy L, 3 łyżki otrąb owsianych, 1 pęczek posiekanego koperku, sól morska, świeży pieprz Za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki masy. Formujemy 10 równych kotletów i obtaczamy w otrębach. Smażymy […]

Wegetariańskie, Zupy

KREM Z BROKUŁÓW Z SEREM GORGONZOLA

Składniki (5 osób): 1 kg brokułów + kilka mniejszych oraz listków do dekoracji, 170 g łagodnej gorgonzoli + 30 g do dekoracji, 1,8 l pikantnego bulionu warzywnego, sól morska, świeży pieprz Do gorącego bulionu dokładamy pokrojone w mniejsze części różyczki brokułu i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu wraz z gorgonzolą miksujemy na gładki krem. Doprawiamy […]

Śniadania, Wegetariańskie

GRZANKA Z SEREM GORGONZOLA I JAJKIEM SADZONYM

Składniki (1 osoba): 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa, 1 łyżeczka łagodnej gorgonzoli, 1 jajko, 1 liść sałaty rzymskiej, 2 gałązki szczypiorku, 1 łyżeczka oliwy extra vergine, sól morska, świeży pieprz Jajko rozbijamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczywo posmarowane serem gorgonzola podgrzewamy w piekarniku. Układamy na nim pokrojoną w paski sałatę rzymską […]