CHLEB DUKANA

Składniki (foremka o wymiarach 12 x 35 cm): masło do posmarowania formy,
otręby do oprószenia formy

Masa: 250 g chudego twarogu,
6 łyżek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu,
32 łyżki otrąb owsianych,
16 łyżek otrąb pszennych,
8 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki soli

Za pomocą miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki masy. Przekładamy do wysmarowanej masłem oraz posypanej otrębami keksówki. Rozkładamy równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut. Piekarnik wyłączamy, zostawiając w nim chleb jeszcze przez kwadrans. Po wyjęciu studzimy w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *