POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I WARZYWAMI PO CHIŃSKU

Składniki (4 osoby): 400 g polędwiczek z piersi kurczaka,
200 g makaronu ryżowego z chili,
2 marchewki,
1 czerwona słodka podłużna papryka,
190 g mini kolb kukurydzy z zalewy,
180 g kiełków fasoli mung z zalewy,
1 biała cebula,
1 czerwona cebula,
1 szalotka,
1 pęczek szczypiorku,
4 łyżki suszonej cebuli,
2 łyżki białego sezamu,
1 limonka,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Marynata: 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
5 cm startego imbiru,
5 łyżek sosu sojowego,
3 łyżki oleju sezamowego,
4 łyżki octu ryżowego,
2,5 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki sosu SRIRACHA,
3 łyżki miodu

Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w 2 centymetrowe paski. Wszystkie składniki sosu łączymy i marynujemy w nim kurczaka przez całą noc. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i szalotkę. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski papryki oraz marchewkę pociętą obieraczką do julienne. Dodajemy również kolby kukurydzy i kiełki fasoli mung. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię do warzyw dodajemy mięso z kurczaka wraz z sosem i płatki chili. Gdy się zagotuje, dodajemy odcedzony i gorący makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy suszoną cebulą, szczypiorkiem, uprażonym na suchej patelni sezamem i podajemy z ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *