BROWNIE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I ORZECHAMI PEKAN

Składniki (foremka o wymiarach 18 x 28 cm, 16 porcji): 200 g czekolady gorzkiej 80% kakao,
200 g masła,
3 jajka,
260 g cukru,
130 g mąki pszennej,
2 szczypty soli

Dekoracja: 90 g mlecznej czekolady,
45 g czekolady gorzkiej 64% kakao,
100 g masła,
16 sztuk połówek orzechów pekan

W rondelku rozpuszczamy kostki masła z kostkami czekolady. Za pomocą miksera ucieramy jajka z cukrem i partiami dolewamy masę czekoladową. Następnie dodajemy mąkę oraz sól. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem foremki. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C (góra, dół). Po wyjęciu odstawiamy do temperatury pokojowej, aby przestygło. Masło rozpuszczamy z 2 rodzajami czekolady i równomiernie polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie, układamy na niej połówki orzechów pekan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *