Składniki (4 osoby): 200 g startego parmezanu
Ciasto: 25 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłej wody,
375 g przesianej mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
3 szczypty soli morskiej
Sos pomidorowy: 400 g pomidorów krojonych z puszki,
1 duża szalotka,
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 łyżeczka brązowego cukru,
½ pęczka oregano,
½ pęczka natki pietruszki,
1 łyżka oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Przygotowujemy sos pomidorowy. Szalotkę pokrojoną w piórka podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy koleją minutę. Dokładamy pomidory, cukier, posiekane oregano, natkę i doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pokruszone drożdże mieszamy z mąką i solą w misce. Stopniowo dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto, póki nie będzie jednolite i elastyczne. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ugniatamy (w zależności czego potrzebuje – podsypujemy mąką/dodajmy oliwy). Dzielimy na mniejsze części. Każdą posypujemy startym na grubych oczkach tarki parmezanem.

Najnowsze komentarze