Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 15 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
150 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 80 g startego sera mozzarella,
6 plastrów wędzonego boczku,
1 czerwona papryka,
2 pieczarki,
1 szalotka,
mix listków (szpinak baby, rukola, burak)
świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie, łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Układamy plastry boczku. Paprykę kroimy w plastry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 25 minut. Następnie zdejmujemy skórę i układamy na blacie. Dokładamy plasterki pieczarek i szalotkę pokrojoną w piórka. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu obsypujemy zielonymi listkami.

Najnowsze komentarze