PIKANTNE BUŁECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM, SZYNKĄ I SZPINAKIEM

Wszyscy w kościele? 😇 Bo ja mam pyszne bułeczki muśnięte diabelskim sosem (można zastąpić sosem Sriracha bądź ketchupem) 👹

Składniki (8 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g),
200 g serka śmietankowego do smarowania,
155 g sera żółtego,
12 plasterków szynki,
200 g szpinaku baby,
5 ząbków czosnku,
3 łyżki oliwy,
1 jajko,
85 g sosu „SATE TOM NGON”,
sól morska, świeży pieprz

Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Gdy zwiędnie, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Ciasto francuskie rozwijamy na desce i delikatnie rozwałkowujemy. Smarujemy równomiernie serkiem śmietankowym. Ser żółty ścieramy na cienkich oczkach tarki i układamy na wierzchu. Następnie dokładamy plastry szynki. Całość smarujemy pikantnym sosem i dokładamy podsmażony szpinak. Ciasto dzielimy na 8 równych pasków. Każdy zwijamy dość luźno w roladkę. Wszystkie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 25 minut. Podajemy gorące, przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *