DOMOWA PIZZA Z SALAMI, BOBEM I AWOKADO

Składniki (1 sztuka, blat o średnicy 32 cm):

Ciasto: 18 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
160 g mąki pszennej,
3 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki oliwy,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki cukru,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 100 g startego sera radamer,
30 plasterków salami,
250 g bobu,
1/2 awokado,
1 pęczek koperku
sól morska

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie, łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i obieramy. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem radamer. Dokładamy plasterki salami oraz ugotowany bób. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu, na wierzchu układamy plasterki awokado i całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *