SERNIK Z BEZĄ

Składniki (blacha o średnicy 26 cm):

Spód: 210 g ciastek owsianych z sezamem,
120 g masła

Masa: 800 g serka kanapkowego typu „Piątnica”,
125 g mąki,
300 g cukru,
16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie),
9 żółtek,
300 g śmietany 18%

Beza: 5 białek,
200 g cukru pudru,
20 g mąki ziemniaczanej

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciastka kruszymy na miazgę. W rondelku podgrzewamy masło i gdy całkowicie się rozpuści, dodajemy do ciastek. Dokładnie mieszamy i równomiernie wykładamy spód tortownicy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem. Blat studzimy przed wylaniem masy. Przy użyciu miksera mieszamy serki, przesianą mąkę i cukier tak, aby powstała kremowa masa a cukier całkowicie się rozpuścił. Dodajemy cukier wanilinowy i żółtka i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy śmietanę i miksujemy kolejne 5 minut. Boki blachy smarujemy masłem. Masę serową przelewamy na blat. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem przez 1 godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy kolejną. Białka ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Piana powinna być sztywna i wtedy stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy kolejne 2 minuty. Przekładamy na wierzch sernika tworząc „poszarpaną” górę. Wkładamy do piekarnika na ostatnie ustawienia i pieczemy około 30 minut (obserwując jak rośnie).

Jeden komentarz

  1. Bardzo smaczny, maślany smak. Idealnie słodki, w punkt. Ciekawy przepis z ciasteczkami z sezamem na spodzie-przepychota! Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *