KLUSKI Z MAKIEM

Składniki (2 osoby): ½ szklanka mielonego maku,
1 szklanka makaronu muszelki,
250 ml mleka,
50 ml śmietanki 30%,
3 łyżki masła,
2 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki brązowego cukru,
garść orzeszków ziemnych

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Mak mieszamy z mlekiem i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Studzimy, przelewamy przed sitko i odciskamy z pozostałego mleka. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy miód, cukier, posiekane orzeszki i zagotowujemy. Smażymy około 5 minut i dokładamy mak i śmietankę. Ciągle mieszając łączymy z makaronem. Podajemy gorący.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *