Składniki (8 porcji): 1 średni kalafior,
1 por,
1 seler,
1 duża pietruszka,
2 ziemniaki,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
1 litr bulionu warzywnego,
30 g masła,
250 ml śmietanki 30%,
1 pęczek natki pietruszki,
4 plasterki wędzonej szynki,
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól morska, świeży pieprz
Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą dodajemy pora pokrojonego w piórka, pokrojone w kostkę pietruszkę, selera i ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Smażymy około 5 minut, dolewamy gorący rosół, dodajemy gałkę. Gotujemy całość około 15 minut pod przykrywką aż warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Gdy zupa ostygnie miksujemy ją na aksamitny krem i doprawiamy. Podajemy wędzoną szynką i natką pietruszki.
Najnowsze komentarze