WRAP ŚNIADANIOWY Z JAJECZNICĄ, SZYNKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I AWOKADO

Składniki (1 osoba): 1 tortilla pszenna hot chili,
2 jajka,
2 plasterki szynki eksportowej,
80 g sera gorgonzola mild,
½ awokado hass,
30 g mix sałat (endywia escarola, endywia frisbee, cykoria radicchio, rukola),
2 gałązki szczypioru,
1 łyżka masła czosnkowego,
1 łyżka masła,
sól morska, świeży pieprz

Masło czosnkowe: 100 g masła,
2 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Masło w temperaturze pokojowej rozrabiamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na roztopionym maśle czosnkowym do uzyskania ulubionej konsystencji. Tortillę nacinamy między dwoma ćwiartkami. Smarujemy ją serem pleśniowym. Układamy na niej sałaty, szynkę, jajecznicę i pokrojone w plasterki awokado. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tortillę składamy w trójkąt i podsmażamy na maśle z dwóch stron, na złoty kolor. Przekrawamy w pół, podajemy gorącą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *