Składniki: 1300 g karkówki wieprzowej,
9 łyżek oleju,
7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonego majeranku,
1 łyżka suszonego cząbru,
1 pęczek rozmarynu,
2 łyżki soli morskiej,
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu,
1 szklanka wody
Mięso myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem z dwóch stron, w wielu miejscach. Olej łączymy w misce z czosnkiem, tymiankiem, majerankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacieramy je marynatą z każdej strony. Obkładamy gałązkami rozmarynu. Nakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie przekładamy na drugą stronę i odstawiamy na kolejną. Przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (góra, dół). Mięso pieczemy przez 30 minut w folii. Następnie folię zdejmujemy, temperaturę zmniejszamy do 200 stopni C i pieczemy karkówkę przez 45 minut. Przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy na noc do lodówki. Kroimy w plasterki. Karkówkę można również pokroić w grubsze plastry i podawać jako danie główne z wykorzystaniem sosu, który się wytworzył podczas pieczenia.

Najnowsze komentarze