Składniki (2-3 osoby): 560 g karkówki w plastrach,
500 g pieczarek,
3 duże ziemniaki,
2 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
3 szklanki bulionu warzywnego,
1 kieliszek białego wytrawnego wina,
1 łyżka masła,
olej do smażenia,
oliwa z chili,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
6 ziarenek pieprzu,
sól morska, świeży pieprz
Karkówkę oczyszczamy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, i wkładamy na noc do lodówki w towarzystwie krążków cebuli i pokrojonego czosnku. Skrapiamy dodatkowo oliwą z chili. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i podsmażamy karkówkę aż się zrumieni z dwóch stron i przekładamy do garnka. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy również krążki cebuli i czosnek. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i pokrojone w paski pieczarki. Dusimy pod pokrywką około 1,5 godziny do momentu aż karkówka będzie idealnie miękka. W trakcie duszenia podlewamy winem. W tym czasie przygotowujemy puree ziemniaczane. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przekładamy do blendera i miksujemy na puree z dodatkiem paru łyżek sosu z karkówki i łyżki masła. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze