PANIEROWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI I MIZERIĄ

Składniki (1 osoba): 1 pojedyncza pierś z kurczaka (200 g),
1 jajko,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki: 3 małe ziemniaki,
1 łyżeczka masła,
¼ pęczka koperku,
sól morska

Mizeria: 75 g zielonego ogórka,
1 łyżka śmietany 12%,
kilka kropel soku z cytryny,
¼ pęczka posiekanego koperku,
sól morska, świeży pieprz

Ogórka kroimy w cienkie plasterki i łączymy z pozostałymi składnikami surówki. Wkładamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Przed podaniem obtaczamy w maśle. Oczyszczoną, osuszoną pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Smażymy również niewykorzystane do końca jajko. Wszystkie składniki wykładamy na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *