Składniki (3 osoby): 500 g makaronu spaghetti,
100 g boczku surowego wędzonego w plastrach,
100 g suszonych pomidorów w paskach + 4 łyżki oleju ze słoika,
85 g sera pleśniowego „extra creamy”,
100 g startego parmezanu,
250 ml śmietanki 30%,
1 szalotka,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy plasterki boczku z 2 stron, do momentu aż tłuszcz się wytopi. Na osobnej patelni, na oleju z pomidorów podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekaną szalotkę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Następnie wlewamy na patelnię śmietanę, pokruszony ser gorgonzola i suszone pomidory. Czekamy aż śmietana się zredukuje i doprawiamy świeżym pieprzem. Dokładamy odcedzony, gorący makaron, ½ ilości startego parmezanu i wszystko dokładnie mieszamy. Gorący wykładamy na talerze, dodajemy chipsy z boczku, posypujemy pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze