PIERSI Z KACZKI Z ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI

Składniki (3-4 osoby): 2 filety z piersi kaczki (każdy po 170 g),
1 kg młodych ziemniaków,
1 pęczek zielonych szparagów,
1 pęczek koperku (30 g),
3 ząbki czosnku,
1,5 łyżki masła,
8 g suszonego tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Piersi z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy i nacieramy sola, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tymiankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki godzinę przed smażeniem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Dodajemy masło i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kaczkę smażymy na dobrze rozgrzanej i suchej patelni po 6 minut z każdej strony (zaczynając od strony skóry). Następnie kroimy wzdłuż nacięć w 2-centymetrowe paski i układamy na ziemniakach. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, przekrawamy w pół, solimy i dokładamy do naczynia. Całość polewamy tłuszczem z kaczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *