Składniki: 10 świeżych pstrągów,
3 świeże okonie
Solanka: 2,5 litra zimnej wody,
6 łyżek soli,
1 łyżeczka pieprzu mielonego,
1 torebka pieprzu ziarnistego,
1 torebka liści laurowych,
1 torebka ziela angielskiego,
1 łyżka mieszanki przyprawowej chili
Wszystkie składniki solanki łączymy i gotujemy przez 15 minut, następnie chłodzimy. Wypatroszone i oczyszczone ryby wkładamy do solanki w chłodne miejsce na około 10 godzin. Po tym czasie wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym (również w środku). Układamy na metalowej kratce. Rozpalamy ogień w wędzarni i zawieszamy ryby. Wędzimy w temperaturze 50-70 stopni C przez około 3-4 godziny. Regularnie sprawdzamy temperaturę (co 10-15 minut), dokładając drewna bądź odkrywając kaptur komina. Kiedy osiągną złoto-brązowy kolor wyjmujemy i studzimy.
Najnowsze komentarze