PIECZONE CZOSNKOWE ZIEMNIAKI I BATAT

Składniki (3 osoby): 740 g młodych ziemniaków,
1 batat (430 g),
1 główka czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
8 łyżek oleju,
sól morska, świeży pieprz

Słodkiego ziemniaka oraz młode, dokładnie szorujemy (nie obieramy). Układamy w garnku żeliwnym. Główkę czosnku przekrawamy w pół i dokładamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie polewamy olejem i oprószamy solą oraz pieprzem. Zakrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 1 godzinę. Po tym czasie odwracamy je na drugą stronę, doprawiamy i pieczemy kolejną godzinę. Podajemy z natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *