Składniki (4 osoby): 3 buraki,
2 czerwone papryki,
1 pęczek pietruszki,
2 pęczki rzodkiewek,
3 białe cebule,
2 główki czosnku,
8 łyżek oleju,
6 ząbków czosnku,
½ łyżki chili w płatkach,
sól morska, świeży pieprz
Buraki szorujemy i kroimy w ćwiartki. Papryki kroimy w pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Korzenie pietruszki również szorujemy, większe rzodkiewki rozkrawamy w pół. Od pietruszki i rzodkiewek nie odrywamy natek. Również w pół rozkrawamy cebule oraz główki czosnku. Wszystkie warzywa kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce łączymy ze sobą olej, chili, sól i pieprz i polewamy całość. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy są już gotowe.

Najnowsze komentarze