CYTRUSOWO-WANILIOWE TIRAMISU Z OWOCAMI

Składniki (foremka o wymiarach 15 x 23 cm): 250 g serka mascarpone,
3 żółtka,
3 łyżki cukru,
1 laska wanilii,
6 sztuk podłużnych biszkoptów,
100 ml soku z mandarynek,
sok z 1 cytryny + skórka otarta,
200 g malin,
100 g jeżyn,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 czekoladowy cukierek,
3 szczyty mięty czekoladowej do dekoracji

Na dno foremki wlewamy sok z mandarynek i układamy na nim biszkopty. W mikserze ubijamy serek mascarpone z żółtkami i cukrem. Gdy składniki się połączą, dodajemy nasiona z laski wanilii, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Jednolitą masę przekładamy do foremki i równomiernie rozprowadzamy po biszkoptach. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami i miętą. Posypujemy przez sitko cukrem pudrem i startym na tarce cukierkiem czekoladowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *