SUSZONE ŻÓŁTKA

Składniki (6 szt.): 6 żółtek,
500 g soli morskiej

Gruboziarnistą sól (około 350 g) przekładamy do płaskiego naczynia. Zachowując po 2-3 centymetry odstępu, robimy w naczyniu 6 wgłębień, w których umieścimy żółtka. Myjemy jajka pod bieżącą wodą i suszymy je. Żółtka oddzielamy od białek. Delikatnie układamy żółtka w przygotowanych wcześniej wgłębieniach w soli, po czym przysypujemy pozostała solą (około 150 g) tak by jak najbardziej przykryć je od góry. Naczynie z żółtkami przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 7 dni. Po tym czasie oczyszczamy żółtka z soli: napełniamy miskę zimną wodą i delikatnie płuczemy żółtka (pojedynczo). Układamy żółtka w piekarniku. Suszymy w temperaturze 60 stopni przez 5-6 godzin (możemy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1-2 miesiące).
Przepis z magazynu „Kuchnia”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *