CHŁODNIK Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I SELEREM NACIOWYM

Składniki (6 osób): 1 pęczek młodej botwinki z trzema większymi buraczkami,
1 pęczek zielonych szparagów,
4 gałązki selera naciowego,
1 pęczek rzodkiewek,
1 zielony ogórek,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek koperku,
1 litr kefiru,
sok z ½ cytryny,
¾ łyżki brązowego cukru,
sól morska świeży pieprz

Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Liście botwinki w cienkie paski. Zalewamy wodą do zakrycia warzyw, dodajemy sok z cytryny, cukier zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 12 minut, następnie studzimy. W między czasie kroimy drobno warzywa. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, kroimy łodygi, zostawiając szczyty. Ogórka i rzodkiewki kroimy w ćwiartki, selera w paski, szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie warzywa dokładamy do botwinki i zalewamy kefirem. Doprawiamy do smaku i wkładamy na noc do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *