BOCZNIAKI PANIEROWANE NA OSTRO Z DELIKATNYM SOSEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM I ZIELONĄ SAŁATĄ

Składniki (2 osoby): 250 g boczniaków,
½ szklanki mąki,
2 łyżki bułki tartej,
½ szklanki wody,
olej do smażenia,
1 łyżeczka curry powder,
sól morska, świeży pieprz

Sos jogurtowo-czosnkowy: 300 g jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka kiełków,
1/2 pęczka pokrojonego szczypiorku,
sól morska, świeży pieprz

Dodatkowo: mix sałat z sosem winegret.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i wkładamy na chwilę do lodówki. Boczniaki myjemy i osuszamy. Mąkę, bułkę tartą, przyprawy i wodę mieszamy na gładką masę. Obtaczamy w niej grzyby i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wsiąknęły nadmiar tłuszczu. Podajemy z mixem sałat i sosem winegret.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *