MAKARON ZE SZPINAKIEM

Składniki (2 osoby): 150 g makaronu ze szpinakiem,
250 g świeżego szpinaku,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
200 ml śmietany 30%,
70 g startego parmezanu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie aż się zeszklą. Dodajemy świeży szpinak, gdy puści wodę solimy i dolewamy śmietanę. Czekamy aż się zredukuje, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odcedzony i gorący makaron, mieszamy z 1/2 parmezanu. Wykładamy na talerze, posypujemy pozostałą ilością parmezanu i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *