MULE PO TAJSKU

Składniki (1-2 osoby): 1 kg muli,
1 i ½ cebuli,
3 ząbki czosnku,
1 czerwona papryczka chilli,
3 cm korzenia imbiru,
½ pęczka świeżej kolendry,
400 ml mleka kokosowego,
1 łyżeczka miodu,
sok z 1 limonki + 2 ćwiartki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól morska, świeży pieprz

Cebulę pokrojoną w kosteczkę, pokrojony drobno czosnek, starty imbir, posiekaną papryczkę chilli, curry oraz słodką paprykę podsmażamy na oliwie około 4 minut. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód, sok z limonki i doprawiamy. Gdy powstanie jednolity sos dokładamy oczyszczone mule i gotujemy pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Gdy się otworzą przekładamy na talerze, posypujemy kolendrą i dodajemy po ćwiartce limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *