Składniki (2 osoby): 150 g makaronu spaghetti,
8 sztuk mrożonych ośmiorniczek (baby octopus),
2 szalotki,
5 ząbków czosnku,
sok z 1 limonki,
1 czerwona papryczka chili,
½ pęczka natki pietruszki,
3 łyżki oliwy extra vergine,
3 łyżki oleju,
½ szklanki wytrawnego białego wina,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ośmiorniczki rozmrażamy i odcedzamy. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy ośmiorniczki. Smażymy około 10 minut i ponownie odcedzamy z wody, którą puściły. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w piórka szalotki, posiekany czosnek i chili. Dokładamy ośmiorniczki, sok z limonki oraz wino. Doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5-7 minut aż ośmiorniczki będą miękkie. Dodajemy gorący makaron, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze