Składniki (4 osoby): 250 g makaronu caporelli,
500 g mięsa mielonego z indyka,
10 zielonych szparagów,
500 g passaty pomidorowej,
1 puszka krojonych pomidorów,
14 ząbków czosnku,
2 szalotki,
½ czerwonej i ½ żółtej papryczki chilli,
6 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
10 łyżek startego parmezanu,
6 szczytów świeżej bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, posiekany czosnek oraz papryczki chili. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojone szparagi i smażymy jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i wciąż mieszając doprawiamy sola i pieprzem. Wlewamy passatę pomidorową, pomidory z puszki i dosypujemy wędzoną paprykę. Dusimy całość jeszcze około 15 minut. Podajemy z gorącym makaronem, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Najnowsze komentarze