BRUSCHETTA Z PASTĄ Z BOBU Z JALAPENO ORAZ SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ Z SOSEM BLUE CHEESE

Składniki (2-4 osoby): 2 kromki chleba o wymiarach 24 x 18 cm,
20 g marynowanych papryczek jalapeno,
świeży pieprz

Szarpana wieprzowina (pulled pork): 2 kg łopatki wieprzowej,
2 łyżki oliwy,
3 czerwone cebule,
2 główki czosnku

Sucha marynata: 2 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka świeżego pieprzu,
3 łyżeczki suszonego oregano,
1/2 łyżeczki suszonej kolendry,
1 łyżka cukru,
3 łyżeczki soli morskiej

Pasta z bobu z jalapeno: 500 g bobu,
20 g marynowanych papryczek jalapeno,
5 ząbków czosnku,
1 pęczek koperku,
5 łyżek oliwy,
sól morska, świeży pieprz

Sos blue cheese: 200 g śmietany 30%,
100 g sera pleśniowego

Mięso myjemy i osuszamy. Smarujemy oliwą i nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw z każdej strony. Przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Na dnie garnka żeliwnego układamy pokrojone w ćwiartki cebule oraz przekrojone główki czosnku. Na warzywach układamy zamarynowane mięso. Całość zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni C (góra, dół) na 9 godzin. Pod koniec pieczenia mięsa w rondelku rozpuszczamy śmietanę z serem pleśniowym. Odstawiamy na chwilę na bok, aby sos stężał. Po wyjęciu mięsa z piekarnika dodajemy do niego sos i rozdzielamy na cienkie włókna za pomocą dwóch widelców. Bób gotujemy i obieramy. Za pomocą blendera łączymy z jalapeno, czosnkiem, oliwą, solą oraz pieprzem. Gdy składniki się połączą, dodajemy grubo pokrojony koperek i mieszamy. Pieczywo podgrzewamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiące. Smarujemy grubą warstwą pasty z bobu. Na wierzchu układamy porządną porcję mięsa i papryczki jalapeno. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *