Składniki (2 osoby): 1 filet z piersi gęsi (450 g),
2 jabłka,
1 duża biała cebula,
4 ząbki czosnku,
3 cm startego imbiru,
1,5 łyżki majeranku,
świeży pieprz
Pierś płuczemy i zanurzamy w solance (1/2 łyżki soli na 1 l wody) na całą noc. Następnie mięso osuszamy. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem i przyprawami i również odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Wyjmujemy mięso z lodówki, czekamy aż uzyska temperaturę pokojową. W naczyniu żaroodpornym kładziemy pierś skórą do góry. Jabłka i cebulę kroimy w ćwiartki i układamy wokół mięsa. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i pieczemy około 1 godziny (co jakiś czas polewając powstałym sosem). Po wyjęciu z piekarnika czekamy 7 minut przed pokrojeniem.
Najnowsze komentarze