MULE PO TAJSKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM I ŻÓŁTĄ PASTĄ CURRY

Składniki (1-2 osoby): 1 kg muli,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
1/3 czerwonej i 1/3 zielonej papryczki chili,
8 g startej kurkumy,
1 pęczek świeżej kolendry,
3 łyżki oleju,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
50 g żółtej pasty curry,
400 ml mleka kokosowego,
sok z 1 limonki + 2 ćwiartki do podania,
1 łyżka brązowego cukru

W dużym garnku na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekane papryczki oraz czosnek do momentu aż się zeszklą. Dodajemy pastę curry i smażymy około 1 minuty. Następnie wlewamy wino i gdy odparuje dokładamy mleko kokosowe, sok z limonki, brązowy cukier i startą kurkumę. Zagotowujemy i do garnka wkładamy oczyszczone mule. Gotujemy pod pokrywką około 5 minut lub do momentu aż wszystkie się otworzą, co chwilę potrząsając garnkiem. Na koniec dodajemy ¾ pęczka kolendry i mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy resztą kolendry, podajemy z limonką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *