PIECZONY KURCZAK BABY Z MIODOWYM STEKIEM Z BROKUŁA

Składniki (2 osoby): 2 kurczaki baby (każdy po 500 g),
2 ćwiartki cytryny

Marynata: 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
1 łyżeczka suszonej szalotki,
1 łyżeczka chili wędzone chipotle mieszanka przypraw,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżeczka pieprzu

Steki z brokułu: 2 plastry brokułu (każdy po 2 cm grubości),
2 łyżki oliwy,
2 łyżki płynnego miodu,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki suchej marynaty łączymy ze sobą w misce. Kurczaki oczyszczamy, osuszamy i wkładamy do nich po ćwiartce cytryny. Następnie dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na bok. Steki z brokułu doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra, dół) i wkładamy do nich zamarynowane kurczaki oraz usmażone steki polane miodem. Pieczemy około 25 minut co jakiś czas kontrolując przypieczenie. Brokuł przynajmniej raz odwracamy na drugą stronę a kurczaka parę razy skrapiamy powstałym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *