Składniki (średnica blatu 40 cm):
Ciasto: 250 g mąki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
2 łyżki oliwy extra vergine,
100 ml zimnego mleka 1,5%,
20 ml wrzątku,
2 szczypty cukru,
2 szczypty soli morskiej,
Sos pomidorowy: 250 g passaty pomidorowej,
50 g koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka sosu SRIRACHA,
sól morska, świeży pieprz
Farsz: 100 g szynki wieprzowej krojonej,
2 pieczarki portobello (160 g),
80 g podłużnej słodkiej czerwonej papryki,
1 duża szalotka,
2 ząbki czosnku,
100 g startego sera mozzarella,
2 łyżki oleju,
1 jajko,
świeża bazylia do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera i wkładamy do lodówki. Mleko łączymy z wodą, cukrem i pokruszonymi drożdżami za pomocą rózgi. Następnie rozczyn dolewamy do przesianej mąki z dodatkiem soli i oliwy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w paski. Smażymy na rozgrzanym oleju aż puszczą wodę i solimy. Przekładamy do miski. Szynkę i paprykę również kroimy w paski, szalotkę w piórka, czosnek siekamy. Wszystko razem mieszamy z serem mozzarella i doprawiamy do smaku. Blat obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim wyrośnięte ciasto. Smarujemy je sosem pomidorowym podobnie jak pizzę a na jednej z połówek układamy farsz (uważając, aby zostawić czysty rant, ponieważ ciasto musi się skleić). Połową ciasta na której nie ma farszu nakrywamy drugą. Zalepiamy dokładnie brzegi tworząc pieroga. Całość za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 20 minut lub do momentu aż się przyrumieni. Podajemy gorące udekorowane świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze