JAJECZNICA Z CHIPSAMI Z CUKINII

Składniki (3 osoby): 6 jajek,
1 łyżka masła,
1 pęczek szczypiorku,
sól morska, świeży pieprz

Chipsy z cukinii: 1 średnia cukinia,
7 łyżek oliwy,
4 ząbki czosnku,
sól morska, świeży pieprz

Cukinię ścieramy w plasterki na tarce. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Plastry cukinii układamy na blasze na papierze do pieczenia i za pomocą pędzelka smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Po tym czasie przewracamy na druga stronę i pieczemy kolejne 50 minut. Chrupiące chipsy przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka, sól i pieprz łączymy na jednolitą masę za pomocą rózgi. Smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, dodając część chipsów, aż uzyskamy ulubioną konsystencję. Posypujemy resztą chipsów, posiekanym szczypiorkiem i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *