Składniki (2 osoby): 1 zielona cukinia (480 g),
2 kulki białej mozzarelli (250 g),
2 pomidory malinowe,
listki bazylii do dekoracji,
świeży pieprz
Pistou (prowansalski sos bazyliowy): 1 pęczek bazylii,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy za pomocą blendera. Cukinię przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Za pomocą pędzelka smarujemy wnętrze cukinii, zostawiając trochę sosu do polania całości. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 30 minut. Po tym czasie układamy na niej na przemian plasterki mozzarelli i pomidora, wypełniając całość. Polewamy resztą sosu i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Podajemy gorącą, udekorowaną listkami bazylii, oprószoną świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze