Składniki (4 osoby): 700 g filetu z piersi kurczaka,
400 g kaszy pęczak,
400 g żółtej fasolki szparagowej,
300 g bobu,
1 pęczek koperku,
1 pęczek natki pietruszki,
1 słoiczek sosu satay coconut (150 g),
1 łyżeczka oleju kokosowego,
sok z 3 cytryn + 8 ćwiartek do podania,
sól morska, świeży kolorowy pieprz
Sos tzatziki: 400 g jogurtu naturalnego,
1 zielony ogórek (240 g),
4 ząbki czosnku,
sól morska, świeży kolorowy pieprz
Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki i odciskamy z wody. Mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy do lodówki. Oczyszczone piersi przekrawamy na pół wzdłuż i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na bok. Bób i fasolkę szparagową gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie. Bób obieramy, fasolkę kroimy na mniejsze części. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego do miękkości i odcedzamy. Do garnka z gorącą kaszą dodajemy warzywa i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i czekamy, aż całość się podgrzeje. W tym czasie na suchej patelni smażymy kurczaka z dwóch stron na złoty kolor. Na talerze wykładamy kaszę z warzywami, obsypujemy posiekanymi ziołami a na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Całość oprószamy świeżym pieprzem. Podajemy z sosem tzatziki oraz ćwiartkami cytryny.

Najnowsze komentarze