Składniki (blacha o wymiarach 26 cm): 950 g chudego kremowego twarogu,
6 jajek klasy L,
1 szklanka mleka 0% tłuszczu,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
12 łyżek erytrytolu (słodzik),
1 łyżka naturalnego aromatu waniliowego
Dekoracja: 500 g chudego kremowego sera białego,
8 łyżek erytrytolu,
4 barwniki spożywcze w żelu (zielony, żółty, czerwony, niebieski – każdy po 10 g)
Za pomocą miksera łączymy ze sobą twaróg, żółtka, mąkę, słodzik i aromat waniliowy. Dolewamy mleko a gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubite wcześniej na sztywną pianę białka jajek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 1 godzinę. Studzimy w temperaturze pokojowej i wkładamy do lodówki. Za pomocą blendera każdy z barwników łączymy ze 125 g sera i 2 łyżkami słodziku. Kolorową masą naprzemiennie pokrywamy wierzch oraz boki ciasta. Na górze tworzymy imitację kwiatów, wyciskając resztę kolorowych mas przez rękaw cukierniczy. Chłodzimy w lodówce.
Najnowsze komentarze