MAKARON SOJOWY Z OWOCAMI MORZA, PĘDAMI BAMBUSA I GRZYBAMI MUN W SOSIE TERIYAKI/DUKAN

Składniki (3-4 osoby): 200 g makaronu sojowego z zieloną herbatą,
300 g krążków kalmarów,
225 g krewetek białych vannamei,
180 g pędów bambusa,
1 duża marchew,
2 łodygi selera naciowego,
25 g suszonych grzybów mun,
2 czerwone cebule,
1 biała cebula,
1 opakowanie pikantnych pasków wodorostów,
1 limonka,
½ pęczka kolendry,
3 łyżki oleju z chili,
sól morska, świeży pieprz

Sos: 150 ml gotowego sosu teriyaki,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 łyżka sosu rybnego,
150 ml wody niegazowanej,
7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
5 cm startego imbiru

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą za pomocą rózgi. Owoce morza rozmrażamy, krewetki oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do sosu. Pędy bambusa odsączamy z zalewy, selera naciowego kroimy w paski, marchew tniemy obieraczką do julienne. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy aż się rozwiną. Następnie kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem chili smażymy pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą, dodajemy przygotowane warzywa. Smażymy do momentu, aż puszczą wodę i solimy. Następnie dokładamy grzyby i owoce morza wraz z marynatą. Gotujemy około 5 minut. Makaron wkładamy do osolonego wrzątku i trzymamy tak długo jak opisuje to instrukcja na opakowaniu. Odcedzamy i gorący dokładamy do całości. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z paskami wodorostów, ćwiartkami limonki i kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *