BABKA Z DYDYNIEM WANILIOWYM/DUKAN

Składniki (foremka o średnicy 18 cm i wysokości 6 cm): 2 łyżki otrąb pszennych,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
24 g słodziku Consweet,
2 szczypty soli,
3 łyżeczki gorzkiego kakao,
4 duże jajka,
180 g jogurtu naturalnego 0%,
2 łyżki oliwy z oliwek

Budyń: 2 żółtka,
2 szklanki mleka 0%,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
10 ml pasty z wanilii,
4 g słodziku + odrobina do posypania babki

Za pomocą miksera, białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy słodzik, żółtka, jogurt naturalny, mąkę kukurydzianą, otręby i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Foremkę smarujemy oliwą i przelewamy do niej połowę ciasta. Do pozostałej ilości dosypujemy kakao i po wymieszaniu dolewamy do całości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (góra, dół) na 50 minut. Po wyjęciu odstawiamy w ciepłe miejsce do ostygnięcia. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy z ½ szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z żółtkami i ekstraktem z wanilii. Dolewamy skrobię i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez 30 minut, co chwilę mieszając. Dosładzamy pod koniec gotowania. Babkę podajemy z gorącym budyniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *